Ålen en eftertragtet delikatesse

En sund og nærende fisk

Ål oplagrer i fedt muskulaturen ligesom fx sild og makrel og er rig på de sunde flerumættede fedtsyrer. Foto: Royal Danish Fish A/S.

Ål har været en traditionel spise i Danmark siden stenalderen, men er nu sjældnere på menuen. På grund af nedgangen i ålebestanden er det kun få unge, der er vokset op med ål på bordet, hvorimod mange ældre mennesker er kendt med at spise ål.

Ålen er en fed fisk, som er righoldig på de sunde flerumættede fedtsyrer (fx omega 3 og 6). Traditionelt har man saltet de helt store ål på over et kilo, røget de mellemstore på 350 gram til et kilo og stegt de mindre.

Populære åleretter

Traditionelle retter med ål omfatter særligt stegt ål med stuvede kartofler, stegt ål med kartofler og persillesovs, røget ål med røræg og rugbrød samt ål i gele. Andre populære variationer er fx stegte ål med stuvet pære, bagte rødbeder og æble eller urteost. Typiske urter brugt i åleretter er laurbærblade, timian, persille, salvie, estragon, purløg, dild og masser af peber, men også hvidløg, karrypulver og basilikum anvendes i mere eksotiske retter.

Hvad er et ålegilde?

Ålegilder er en skandinavisk tradition. Oprindeligt fandt de sted ved kysterne, hvor folk fra husmandsteder og små gårde fiskede ål som et supplement til landbruget.

Traditionen med ålegilder begyndte for flere hundrede år siden, da kongen ejede alle fiskerettigheder og solgte disse gennem lokale godsejere til folk i de små kystsamfund.

Et ordenligt ålegilde involverer rigelige mængder af øl og snaps foruden ål.

Ålegilde på Tusenæs ved Isefjorden. Foto: Suzanne Rindom.

Er det ok at spise ål?

Nogle restauranter og supermarkeder har som følge af nedgangen i ålebestanden valgt at stoppe salget af ål. Organisationerne Greenpeace og Verdensnaturfonden har opfordret til dette for på den måde at beskytte arten. I EUs forvaltningsplan for ål er et begrænset fiskeri og opdræt af ål derimod tilladt. Samtidig med fiskeriregulering arbejdes der her med fx bestandsophjælpning via akvakultur, genetablering af vådområder og fjernelse af spærringer på vandløb.

Røgede ål på rækker i ovnen. Foto: Colourbox.

Høj værdi på markedet

Ålen er en delikatesse i Danmark og i mange andre dele af verden. Danmark har før haft et indbringende fiskeri og åleopdræt med stor eksport af ål til blandt andet Asien, hvor ål er en meget eftertragtet spise. På grund af ålens tilbagegang er det ikke længere tilladt at eksportere ål ud af Europa. Formering af ål i kultur vil gennem produktion af glasål og opdræt kunne genskabe det indbringende marked for ål, og dertil skabe et marked for den teknologi og de produkter, der bruges i akvakultur.

Emballeret røget ål til eksport inden for EU. Foto: Royal Danish Fish A/S.

Se film om ålen som en eftertragtet delikatesse